La nord de comuna Adamclisi, se afla Monumentul triumfal adica resturile aflate inca in picioare din vestitul Tropaeum Traiani. Tot aici se afla si resturi din mauzoleul roman si altarul antic. Construit in cinstea imparatului Traian, in anii 106-109, ca omagiu pentru infringerea coalitiei formata din geto-daci, buri si sarmati, in urma luptelor purtate de romani cu acestia in anul 102, monumentul comemorativ Tropaeum Traiani este un autentic izvor de informatii despre evenimentele din istoria veche a poporului roman. In apropierea monumentului comemorativ se afla Mauzoleul ridicat in memoria unui ofiter superior roman,mauzoleul a fost descoperit de Grigore Tocilescu in anul 1897 .
Cetatea Adamclisi este considerata drept cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei si construita in acelasi timp cu Monumentul comemorativ, cetatea era locuita de familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice ale lui Traian si au fost colonizati aici. Orasul ajunsese la rangul de municipium pe vremea imparatului Septimiu Sever (193-211) dar fiind distrus de goti a trebuit sa fie reconstruit din temelii asa cum arata o inscriptie din anul 316, prin grija imparatului Constantin cel Mare. Cu acest prilej orasul a fost inzestrat cu noi ziduri de aparare masive, dar neputind rezista totusi atacurilor distrugatoare ale avarilor (anul 587), el a fost definitiv parasit si a disparut de pe scena istoriei, dupa o existenta de peste cinci secole.
Am descoperit cu surprindere frumusetea acestei zone incarcarcate de istorie, este un loc in care poti petrece cateva ore foarte placute. Nu trebuie sa mergi pana in Grecia sa cauti ruinele cetatilor antice, le gasesti in drum spre mare.
Tot drumul Murfatlar-Adamclisi-Cernavoda este spectaculos, urci si cobori multe dealuri pana ajungi pe malul Dunarii unde drumul merge paralel cu bratul Borcea, splendid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu